Duivekater

Duivekater is van oudsher een traditioneel feestbrood, dat al honderden jaren bekend staat als een echte lekkernij. Het recept is in al die jaren relatief onveranderd gebleven, maar de historie van de Duivekater is al zo oud dat veel ingrediënten met de tijd zijn mee gegaan. Het is een langgerekt ovaal, zoet witbrood. Duivekater is een zogenaamd vloerbrood, dat wil zeggen op de plaat gebakken, dus niet in een bakvorm. Op twee schilderijen van Jan Steen is een duivekater afgebeeld (Het Sint Nicolaasfeest). Traditioneel werd de Duivekater gegeten met Pasen en rond de kerstdagen.

De oorsprong van de Duivekater ligt in de Germaanse tijd waar het werd gebakken als offerbrood in de vorm van een schenkel ter vervanging van de echte vlees offers. Later werd de Duivekater gegeten om de geesten tevreden te stellen. In de loop van de jaren werden de Duivekaters zo lekker dat de mensen het aten als lekkernij in plaats van offerbrood.

Ca. 1665 / 1668 - Het Sint Nicolaasfeest, Jan Steen

Ca. 1668 - Het Sint Nicolaasfeest, Jan Steen

Bron: Museum Catharijneconvent, Utrecht (bruikleen Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam), foto Ruben de Heer

1687 – Een vrolijke ‘morgen’ , Cornelis Dusart

Bron: www.christies.com

Sint Nicolaas ochtend in een eenvoudig gezin.

17de Eeuw - 'Aquarel' van Cornelis Dusart

Bron schilderij 1: Ca. 1690 - 'Het Sint Nicolaasfeest' www.franshalsmuseum.nl / Bron schilderij 2: Ca. ? 'Het Sint Nicolaasfeest' Bron: www.hansholthaus.nl

1945 - Het maken van duivekaters 

Bron foto's: www.gahetna.nl

Bakkerijmuseum 'In de Gecroonde Duyvekater' 

Zeilenmakerspad 4, Zaandam 

In de Gecroonde Duyvekater in de Zaanse Schans is een uit 1658 daterend huis dat is ingericht als bakkerijmuseum met een bakkerswinkel en bakkerij.

Duivekater - Broodbakkerij 

Foto: Met dank aan Jos

Duivekater 

Artikel: Albert Heijn - AllerHande (2020)

Link: